Museumeiland Hombroich
Home Over ons Recensies Contact

Hombroich

“Kunst parallel aan de natuur” 

(Paul Cezanne)

Een van de opvallendste musea ter wereld is het museumeiland Hombroich net over de grens vlakbij Neuss in Duitsland.

Bijna veertig jaar geleden kocht Karl-Heinrich Müller, een bevlogen kunstverzamelaar, een eilandje in een bocht van het riviertje de Erft dat bestond uit een romantisch verwilderd park, met een negentiende-eeuwse villa, een vervallen orangerie en wat oude bomen.

Het was de eerste stap op weg naar de verwezenlijking van zijn droom: het creëren van een plek waar kunst en natuur met elkaar vervlochten zouden zijn: een natuurpark met paviljoens voor zijn kunstcollectie, een dialoog tussen kunst, architectuur en natuur. Zo begon het.

Hombroich


Verspreid over het park staan elf eenvoudige en ongekunstelde paviljoens die onderdak bieden aan de kunstverzameling en die zich harmonieus in het landschap voegen, als sculpturen waarin men binnenloopt.

Binnen in de paviljoens is er geen hiërarchie en geen historische rangschikking. De presentatie van de kunstwerken is a-chronologisch: twintigste-eeuwse schilderkunst hangt naast beelden van de Khmer en Chinees terracotta. De filosofie van Hombroich is dat je de kijker niet lastig moet vallen met begeleidende informatie, die het kunstwerk labelt en categoriseert.

De lezing die voorafgaat aan de excursie gaat daarom niet over de kunsthistorische inhoud van de individuele kunstwerken, maar over de filosofie van het museumeiland, over de herkomst van de ideeën en wat die betekenen voor ons als bezoeker.

Data

lezing & excursie: wo 18 mei 2022

Eigen vervoer (carpoolen is aan te bevelen).

Kosten

Kosten lezing en excursie, inclusief entreeprijs museum:  € 85,-.

De lunch is bij de entreeprijs inbegrepen. Het restaurant voorziet in een sober, voedzaam buffet.

Inschrijven

Na inschrijving ontvangt u een bevestiging per mail met informatie over de locatie en aanvangstijd van de lezing en over de bereikbaarheid en de adressen van de musea.