Kunstreis Gent en Brugge
Home Over ons Recensies Contact

De schilderkunst van de Vlaamse Primitieven is het hoofdthema van deze tweedaagse kunstreis. Tijdens de lezing die aan de excursie voorafgaat maakt u kennis met ‘De aanbidding van het Lam Gods’, het beroemde meesterwerk van de gebroeders Hubert en Jan Van Eyck.
Het indrukwekkende veelluik is na de eerste restauratiefase weer te bewonderen op een nieuwe, veel betere plek in de St Baafs kathedraal in Gent.

De gerestaureerde panelen zijn mooier en helderder dan ooit zodat we nu eindelijk het originele werk van de gebroeders van Eyck kunnen zien.

Tijdens de presentatie ziet u hoe na de restauratie het Lam weer mens is geworden en zult u genieten van de ongelooflijke verfijning en detaillering. Verder staan we stil bij de rijke symboliek en iconografie van de voorstellingen.

Lam Gods (detail)

De Italiaanse tijdgenoten van Jan van Eyck, waaronder Masaccio,  gebruikten bladgoud om Maria een goddelijk aura te geven. Van Eyck had geen goud meer nodig, hij kon dat goud schilderen zoals niemand anders dat kon.


Het tweede deel van de lezing gaat over Hans Memling, ‘de tederste aller schilders’, zoals de Vlamingen hem wel noemen.
Je wandelt in zijn oeuvre als het ware door een kostbaar getijdenboek, waarin Bijbelse gebeurtenissen als sprookjes zijn verbeeld. Brugge bezit acht Memlings, waaronder een van de ‘zeven wonderen van België’, het Ursulaschrijn, waar de opdrachtgever van destijds, het Sint Janshospitaal, nog steeds over waakt.

Dit stripverhaal, aangebracht aan weerskanten van de uitbundig versierde, gotische miniatuur-kapel, is – hoe gruwelijk ook – te mooi om waar te zijn.

Het Groeningemuseum heeft een unieke collectie Vlaamse Primitieven, waaronder het  ‘Moreel Triptiek’ van Hans Memling met een subliem geschilderd landschap dat doorloopt over de drie panelen.

In de stofuitdrukking en de karakteristieke hoekige plooival van de kleding van de heilige dames toont Hans Memling zijn meesterschap


Moreel Triptiek (detail)

Hoogtepunt van de collectie zijn de twee wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck: ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’ en het portret van zijn vrouw: ‘Margareta van Eyck’.

‘Mijn echtgenoot Johannes voltooide mij in 1439 op 15 juni. Ik was 33,’ lezen we in het latijn op de lijst.

Gevolgd door Jan van Eyks lijfspreuk:

‘Als ich can’ (naar mijn beste vermogen)


Data

lezing: 7 juni 2022

tweedaagse kunstreis:
9 en 10 juni 2022

Vervoer: eigen vervoer, carpoolen is aanbevolen

Kosten

€ 125,- inclusief lezing, uw gids, entreetickets drie musea en koffie met taart in Gent

Niet inclusief: hotel (zelf boeken), lunches en diner.

Suggesties voor hotels in Brugge:

Inschrijven

Na inschrijving ontvangt u een bevestiging per mail met informatie over de reis.