Kunstreis Florence
Home Over ons Recensies Contact

Het hoofdthema van deze vijfdaagse kunstreis naar Florence is de bloeiperiode van de schilderkunst in het Quattrocento, de Renaissance van de vijftiende eeuw.  

Voorafgaand aan deze excursie bent u welkom om de lezing over de schilders die we in Florence gaan zien bij te wonen. Het doel van deze lezing is om dieper in te gaan op niet alleen de kunsthistorische wetenswaardigheden, maar ook op de psychologische en filosofische achtergrond van de kunstwerken.
Informatie over de inhoud van de lezing vindt u onderaan deze pagina. Tijdens deze lezing ontmoet u uw medereizigers en krijgt u een overzicht van de bijzondere plekken die we gaan bezoeken.

kunstreisjes 4 dagen Florence

De drukte van het dagtoerisme rond de Duomo Santa Maria del Fiore, de Ponte Vecchio en de overvolle winkelstraten zullen we zoveel mogelijk vermijden. Dat geldt ook voor de restaurantjes en bars waar we tussen de middag gaan lunchen of dineren.                                        

De locaties die verder buiten het centrum liggen doen we op een huurfiets. Fietsen in Florence is leuk, veilig, minder vermoeiend en je krijgt een goed idee hoe de stad in elkaar zit.


Zo steken we met de fiets de Arno over voor een bezoek aan de Brancaccikapel’ in de kerk van Santa Maria del Carmine met de indrukwekkende fresco’s van Masaccio.

Ondanks zijn korte leven en carrière had zijn werk een grote invloed op alle bekende renaissanceschilders na hem, waaronder Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo e.a.

Op een van de middagen wandelen we heuvelopwaarts naar de mooiste kerk van Florence:  de San Miniato al Monte, een fikse klim, maar de inspanning meer dan de moeite waard. In plaats van lopen kunt u ook met bus 12 naar boven.

Onderweg pauzeren we in de Giardino delle Rose, een oase van rust met een prachtig uitzicht over de stad.

Via het Piazzale Michelangelo bereiken we tenslotte de hooggelegen San Miniato al Monte met de beroemde begraafplaats, de Cimitero delle Porte Sante.

Tijdens ons bezoek aan de kerk kunnen we tussen 17.00 en 18.00 uur luisteren naar de Vespers, het avondgebed van de monniken van het aan de kerk grenzende klooster.

Naast de excursies heeft u tijdens dit kunstreisje natuurlijk ook tijd om zelf door de stad te zwerven, te winkelen e.d. Er zijn geen verplichtingen en u bent vrij om een keuze te maken uit het aanbod van de excursies.

Dat geldt ook voor de restaurantjes waar we eten en drinken. 

Benozzo Gozzoli ‘Il Viaggio dei Magi’ (detail)

De Lezing:

1. Over de fresco’s van Masaccio in de Brancaccikapel en die van Fra Angelico in het Museo di San Marco met bijzondere aandacht voor de gebarentaal en de betekenis daarvan.

2. Over de kleurrijke fresco van Benozzo Gozzoli in de kapel van Palazzo Medici -Riccardi en over de portretten van de Heilige Maagd van Duccio, Masaccio, Fra Filippo Lippi, Botticelli en Verrocchio tot Leonardo en hun streven naar een vrouwelijk ideaalbeeld.


Data 2023

lezing: 19 mei


22 mei aankomst Florence

kunstexcursies:

23, 24 en 25 mei

26 mei vertrek uit Florence

Kosten

Aantal deelnemers: 10 maximaal

Kosten: € 225,- inclusief lezing, excursies met uw gids, entreekosten alle musea en huur fiets (1 dag)

niet inclusief: 

  • vlucht en hotel
  • lunch en diner

Niet vergeten om een Creditcard mee te nemen en een annuleringsverzekering af te sluiten.

Inschrijven

Na inschrijving ontvangt u een bevestiging per mail met informatie over de reis.