Kröller-Müller Museum
Home Over ons Recensies Contact

Kroller Muller

In “De eeuwigheid verzameld” beschrijft Eva Rovers op meeslepende wijze het levensverhaal van Hélène Kröller-Müller, de grootste particuliere verzamelaar van moderne kunst in Nederland.

Zij was een vrouw met een missie en voelde het als haar roeping om het Nederlandse volk een monument na te laten waarin architectuur, kunst èn natuur de mens zouden verheffen.

Als grote, ambitieuze vrouwelijke verzamelaar was Helene Kröller-Müller een unicum in haar tijd.  Met een tomeloze energie kocht ze veel en gulzig, gesponsord door haar echtgenoot, de grootindustrieel Anton Kröller. Daarbij ging haar bijzondere belangstelling uit naar kunstwerken uit haar eigen tijd, naar Mondriaan en Van der Leck bijvoorbeeld. Om de eigentijdse kunst te volgen, te waarderen en aan te kopen was een avontuur en daar was moed voor nodig. In Nederland bestond in die jaren geen museum dat zich principieel en actief met moderne kunst bezighield.

Bij het verzamelen maakte Hélène Kröller-Müller dankbaar gebruik van de adviezen van de kunstkenner Bremmer, een bevlogen man met een enorme overtuigingskracht. Onder zijn invloed en zijn visie groeide de verzameling uit tot een indrukwekkende eenheid waaronder de op één na grootste Van Gogh collectie ter wereld.


Na ons bezoek aan het museum en de lunch wandelen we door de prachtige beeldentuin met zijn klassieke modernen en zwerven we door het avontuurlijke beeldenbos met eigentijdse beelden en installaties.

Data

lezing: dinsdagavond 29 maart op een locatie in het Gooi

excursie: woensdag 30 maart

Kosten

Kosten lezing, excursie, koffie, taart en entreeprijs Park Hoge Veluwe:  € 75,- (met museumjaarkaart) of € 85,- (zonder museumjaarkaart). 

Eigen vervoer. Dagkaart auto Park Hoge Veluwe: € 7,85 is niet bij de prijs inbegrepen (carpoolen is aan te bevelen)

Inschrijven

Na inschrijving ontvangt u een bevestiging per mail met informatie over de locatie en aanvangstijd van de lezing en over de bereikbaarheid en de adressen van de musea.