Mauritshuis
Home Over ons Recensies Contact

Tijdens de lezing die voorafgaat aan het bezoek aan het Mauritshuis laat ik u een selectie uit de bijzondere verzameling van het museum zien, waaronder het beroemde schilderij hierboven. Hoe kreeg Vermeer het voor elkaar om met zijn ‘Gezicht op Delft’ zo’n sterke illusie van de realiteit op te roepen?

“It’s just its own little marvel”, zei Donna Tart over ‘Het Puttertje’ van Carel Fabritius wiens schilderij de inspiratiebron was voor haar roman ‘The Golfinch’. Wat bezielde Fabritius om zo’n bescheiden onderwerp te kiezen en wat heeft dit vogeltje met ‘De Melkmeid’ van Vermeer te maken?

Er is met ons kijken iets merkwaardigs aan de hand. Iets wat de filosoof Immanuel Kant heeft beschreven in zijn waarnemingstheorie en waar portretschilders dankbaar gebruik van maken.

De bekende kunsthistoricus Sir Ernst Gombrich noemt het  ‘The Beholder’s Share’. We gaan kijken hoe dat werkt bij ‘De lachende jongen’ van Frans Hals en bij het ‘Portret van een oude man’ van Rembrandt.

Verder verdiepen we ons in de werken van o.a. Willem van Haecht, Paulus Potter en natuurlijk ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer.

Na ons bezoek aan het Mauritshuis lunchen we in een café of restaurant in de buurt en lopen we naar het Museum Panorama Mesdag, een wandeling van ongeveer een kwartier.

Op sombere winterse dagen is de sfeer er grijzig en fris, op zonnige momenten is de lichtval er meer dan prachtig en van minuut tot minuut wisselend, en als er buiten dikke wolken door de lucht jagen trekken hun schaduwen op het doek voorbij.

Panorama Mesdag is een cilindervormig schilderij van ongeveer 14 meter hoog en met een omtrek van 120 meter. Het schilderij, dat een van de oudste en mooiste! 19e-eeuwse panorama’s in de wereld is, is een vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen.

Over het ontstaan van het Panorama, over de makers en de kracht van de illusie vertel ik u tijdens de lezing.

Data

lezing: di 15 febr 2022 excursie: wo 16 febr 2022

Kosten

lezing en excursie, inclusief koffie en taart:
met Museumkaart: € 65,-.
Zonder Museumkaart: € 95,-

Inschrijven

Na inschrijving ontvangt u een bevestiging per mail met informatie over de locatie en aanvangstijd van de lezing en over de bereikbaarheid en de adressen van de musea.