Kunstreis Bourgondië 6 dagen
Home Over ons Recensies Contact

Boven op de eeuwige heuvel, ‘la colline éternelle’, van de bedevaartplaats Vézelay staat de indrukwekkende Romaanse Basiliek Sainte-Marie-Madeleine. Tijdens en voor ons bezoek aan deze prachtige pelgrimskerk vertel ik u graag over de symboliek en betekenis van de raadselachtige figuren die het gebeeldhouwde timpaan en de kapitelen bevolken.

Niet ver daar vandaan ligt Maison L’Estegare waar we deze week logeren. Dit comfortabele huis heeft een mooie parkachtige tuin die grenst aan een riviertje.

Maison L’Estegare is de uitvalsbasis voor vier bijzondere kunstexcursies naar o.a. Avallon, Vézelay, de Abdij van Fontenay en naar de grottekeningen in Arcy-sur-Cure.

Elke kunstexcursie wordt vooraf gegaan door een lezing met als hoofdthema de romaanse kunst en de fantasierijke beeldhouwkunst van de timpanen en kapitelen in het bijzonder: de volksbijbel in steen.
Naast de vier excursies heeft u tijd om zelf te schilderen, te wandelen, te lezen, rond te toeren door het bourgondische landschap of samen met uw gids naar een van de romaanse kerkjes in de omgeving te rijden.  

Het programma ziet er als volgt uit:

Zondag: 
Heenreis met eigen vervoer: ongeveer 7,5 uur. Na aankomst verwelkomen we u met een drankje en maakt u kennis met uw medereizigers en met Elena die deze week heerlijk voor ons zal koken. Na het diner krijgt u een overzicht van de plannen voor de volgende dag.

Maandag:

Aan het eind van de ochtend bent u welkom bij de PowerPointpresentatie en inleiding over de romaanse kunst in Bourgondië en over de kathedraal in Avallon in het bijzonder.

’s Middags rijden we naar Avallon voor een bezoek aan de Romaanse kathedraal de Collégiale Saint-Lazare en aan het sfeervolle middeleeuwse stadscentrum.

Dinsdag:


Na de lezing en de PP-presentatie rijden we naar Vézelay voor een bezoek aan een van de mooiste romaanse kerken van Frankrijk: de Basiliek Sainte-Marie-Madeleine.

Met een kleine verrekijker kunt u de bijzondere details van de kapitelen goed bekijken.

We nemen de tijd om de serene sfeer van deze kerk en het prachtige uitzicht over het landschap rondom te ondergaan.

Woensdag: Deze dag bent u vrij om zelf te schilderen, te wandelen, enz. of om na de lunch samen met uw gids naar een van de romaanse kerkjes in de omgeving te rijden.

Donderdag


Na het ontbijt vertel ik u over de schoonheid en eenvoud van de Abdij van Fontenay: één van de weinige cisterciënzer kloosters uit de twaalfde eeuw die bewaard zijn gebleven. Na de lezing brengen we een bezoek aan deze indrukwekkende romaanse abdij

Vrijdag:

Niet ver van ons huis ligt de grot van d’Arcy, vanwege de grottekeningen van 28.000 jaar oud een bezoek meer dan waard.
De laatste PowerPointpresentatie gaat dieper in op oude en recente theorieën over het ontstaan en over de betekenis van deze grottekeningen die zo tot onze verbeelding spreken. Na de presentatie brengen we een bezoek aan Les Cavernes d’Arcy-sur-Cure.                                                              

De laatste avond dineren we samen in een restaurant in de buurt.

Zaterdag:
Afscheid en terugreis


Aantal deelnemers: 10 maximaal
U reist met eigen vervoer. In overleg kunt u carpoolen.

Data: 11 – 17 september 2022

De kosten van deze zesdaagse kunstreis Bourgondië bedragen €  575,-; in dit bedrag zijn inbegrepen:

  • 6 overnachtingen in Maison L’Estegare op basis van een gedeelde tweepersoonskamer.
    Toeslag eenpersoonskamer: € 125,-
  • 6 keer ontbijt, 5 keer lunch en diner
  • Alle koffie, thee, frisdranken, wijn en bier in Maison L’Estegare
  • Drie PowerPointpresentaties
  • Entreetickets voor de Abdij van Fontenay, museum Viollet-Le-Duc Vezelay en de Grotte d’Arcy-sur-Cure
  • Uw gids

Niet inbegrepen:

  • Reiskosten
  • Koffie, thee, dranken, broodjes en diner buiten Maison L’Estegare

Niet vergeten om een Creditcard mee te nemen en een annuleringsverzekering af te sluiten.